Selasa, 16 Ogos 2011

Sate Ayam@daging


Sate Ayam atau Daging

Bahan-Bahan:
Untuk 140-150 cucuk sate

2 kilo dada ayam
1 kilo isi ayam dari seekor ayam tanpa dibuang lemak

Bahan untuk memerap ( disatukan dan dikisar)

10 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
6 ulas bawang putih
4 batang serai
5 inci halia
2 sudu makan jintan manis ditumbuk kasar
1 sudu makan jintan putih ditumbuk kasar
1 sudu biji ketumbar ditumbuk halus.

Bahan perasa

5 sudu makan serbuk kunyit
2 sudu makan madu.
500 grm gula



Cara:
1. Isi ayam dari bahagian dada dan seekor ayam dipotong kiub jangan dibuang lemaknya.

2. Satukan dengan bahan memerap dan masukkan bahan perasa.gaulkan bahan ini sebati dan simpan didalam peti sejuk semalaman

3. Cucuk isi ayam yang telah diperap semalaman dgn lidi sate.

4. Siap sedia untuk dibakar dan dihidangkan

Cadangan Hidangan:
sajikan sate dengan kuah kacang,hirisan timun dan bawang merah

Tiada ulasan: