Nasi minyak dah ada..so jom kita masak lauk pulak..kat kenduri memang matching la nasi minyak dengan masak kurma..tapi ada gak yg buat ayam masak pedas..yang tu kemudian nanti ida share resepi dia..so jom masak kurma ayam yg sgt senang ni..
Kurma Ayam Kelate
Bahan2:-
Setengah ekor ayam (ambik bahagian bertulang je)
2 ulas bawang merah - 1 ulas dihiris, 1 ulas potong pangkah separuh,jangan putus
3 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
4 sudu makan serbuk kurma adabi
1 biji ubi kentang
1 bujut sup adabi (kalau suka)
1 cawan santan pekat
Air
Minyak utk menumis
Cara2:-
1) Bersihkan ayam,ketepikan
2) Panaskan minyak,tumis bawang merah.bawang putih,halia hingga wangi.masukkan rempah kurma yg dibancuh dengan air.masukkan jugak sup bunjut.tumis hingga pecah minyak.
3) Masukkan ayam,bawang yg dibelah (tak putus).Masak hingga empuk.Masukkan ubi kentang yg di potong dadu.tambah air jika perlu.Kemudian masuk santan.kalau nak pekat,boleh letak kerisik,tp ida tak letak pn sebab suami suka kuah.Biar mendidih sekejap,dan siap.
ok tu je..selamat mencuba..papai
Tiada ulasan:
Catat Ulasan