Jumaat, 7 Oktober 2011

Bihun Sup Pasar Malam versi sedap..

Peliknya nama resepi..bukan apa..kalau yg jual kat pasar malam tu tak sedap..yg ni sedap..hihihi

Bahan2:-

1/2 ekor ayam
1 ulas bawang merah (besar)
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sup bunjut adabi
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
Minyak utk menumis
Air secukupnya
Garam
Serbuk perisa
Bihun

Untuk hiasan dan ulam:-
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Limau Kasturi
Tauge

Sambal kicap:-

Cili Padi
Kicap
1 biji limau kasturi

Cara2:-

1. Bahagian isi ayam, bersihkan,perap dengan garam dan kunyit dan goreng..dah masak,siat2 halus isi ayam tu..ketepikan.
2. Bahagian yg ada tulang pulak bersihkan dan ketepikan..Kisar halus bawang merah,bawang putih,dan halia..tumis bahan kisar sehingga naik bau bersama kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga..gunakan minyak yg sedikit jer..Kemudian masukkan ayam tadi bersama air dan sup bunjut..Renehkan sehingga ayam empuk..Rasakan dengan garam dan serbuk perisa dan siap..
3. Bihun hendaklah dicelur dan toskan..
4. Untuk sambal kicap,kisar kering cili padi..masukkan dalam mangkuk,masukkan kicap dan perahkan limau kasturi..
5. Cara hidangan,masuk bihun dalam mangkuk,masukkan sup,taburkan isi ayam yg disiat tadi,tauge,bawang goreng,sambal kicap,daun bawang,daun sup,dan perahkan limau kasturi..boleh juga taburkan kacang tanah kisar dan cili jeruk..siap utk dimakan..

Tiada ulasan: