Isnin, 3 Oktober 2011
Puyuh Masak Lemak Cili Api
Bahan2:-
3 ekor burung puyuh (dipotong 4)
1 ulas bawang merah
1 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
15 biji cili padi
sehelai daun kunyit (optional)
1 keping asam
2 cawan santan
Garam
Serbuk perisa
Cara2:-
1. Perap burung puyuh dgn air limau kasturi sebentar dan bersihkan.ketepikan..
2. Kisar halus bawang merah,serai,kunyit,dan cili padi..
3. Masukkan bahan kisar dalam periuk,masak hingga naik bau.masukkan asam keping dan daun kunyit.
4. Selepas tu masukkan burung puyuh,masak sehingga dagingnya empuk.Bila dah empuk,masukkan santan..reneh sekejap..Masukkan garam dan serbuk perisa secukup rasa..jangan reneh terlalu lama takut pecah minyak..ok dah siap..
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan